Doskonałe przewodnictwo
Nie ma lepszej patelni, która tak jak ta kumuluje ciepło na swojej powierzchni. To patelnia, która podczas smażenia oraz innej obróbki potraw zapewni stałą temperaturę jedzenia. Dzięki doskonałemu przewodnictwu ciepło równomiernie rozkłada się na powierzchni patelni. W ten sposób jest to doskonałe naczynie do utrzymanie stałej temperatury dań.
Wysoka odporność
Przez żeliwo, czyli stop żelazowo-węglowy o wysokiej zawartości węgla, patelnia posiada większą odporność na rdzę. Między innymi przez to jest to doskonały nabytek dla osób, które niezbyt prędko wybierają się po nowe naczynia oraz narzędzia do kuchni. Patelnia żeliwna to długotrwała inwestycja o bardzo mocnej oraz solidnej konstrukcji. Na palniku są stabilne, dzięki temu trudniej o wypadek podczas kuchennych wojaży. Swoją funkcje sprawują przez wiele lat, gdzie nie ma mowy o zarysowaniu czy też jej uszkodzeniu podczas smażenia.
Idealna dla wyrafinowanych potraw
Patelnia żeliwna nie tylko nadaje się do smażenia, ale i również do innych obróbek mięsa czy warzyw. Jej z głównych zadań jest duszenie mięsa, warzyw czy też innych dań. Ciekawostką jest to, że patelnia żeliwna dzięki naturalnym materiałom przyczynia się do charakterystycznego podkreślania walorów smakowych. Uzyskujemy to również dzięki temu, że tworzywo nie posiada sztucznych detergentów oraz substancji chemicznych. Jest to zatem patelnia dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy, którzy w kuchni poszukują czegoś więcej niż tradycyjny smak swoich potraw.
Utrzymanie czystości
Smażenie na patelni żeliwnej jest bardzo wygodne, ponieważ danie nie przykleja się ani nie przypala na jej powierzchni. Z tego względu jest bardzo wygodna w utrzymaniu czystości, ponieważ nie wymaga od nas zdrapywania przypalonego jedzenia, czy też gruntownego szorowania. Polecamy ją dla wszystkich osób, które po zakończonym posiłku lubią szybko uporać się z kuchennym rozgardiaszem.