Zielona herbata to z całą pewnością najbardziej popularny gatunek tego napoju. O ile w naszym kraju nadal najchętniej pijamy herbatę czarną, to na zachodzie – czy też, przede wszystkim w krajach Dalekiego Wschodu, takich jak Japonia i Chiny, będące zresztą ojczyzną herbaty, najczęściej wybieranym gatunkiem jest herbata zielona.

Taki stan rzeczy nie bierze się jednak znikąd – jako że herbata zielona jest najmniej przetworzonym gatunkiem, podlegającym jedynie suszeniu, zachowuje ona najwięcej swoich naturalnych właściwości – dzięki niej możemy poczuć się lepiej, pobudzić się, wyregulować proces przemiany materii i pozbyć się wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy jednak, że zielona herbata powinna być odpowiednio parzona – nie zalewajmy jej wrzątkiem, a gorącą wodą i parzmy około trzech minut, rozlewając następnie napój do czarek lub filiżanek.

Potrzebny do tego będzie najczęściej specjalny komplet do herbaty, w skład którego wchodzą czajniczek oraz kilka – najczęściej dwie – czarki. Komplet do herbaty może być stylizowany tak, by przypominał dzieła sztuki ludowej z Kraju Kwitnącej Wiśni – w opinii koneserów tego napoju, picie herbaty z takich naczyń przynosi najwięcej przyjemności.