Olej kokosowowy - bogate źródło wartości odżywczych

Mimo iż w ostatnich latach zyskał na popularności, wciąż nie do końca wiadomo, czy jego wpływ na zdrowie jest pozytywny, czy to tylko dobry marketing firm kosmetycznych. Mowa oczywiście o oleju kokosowym. Jest intensywnie promowany przez niektóre fit blogerki i dietetyków, ale wciąż istnieje duża grupa specjalistów, która ma wiele wątpliwości odnośnie jego pozytywnych właściwości. Można jednak obiektywnie ocenić jego przydatność i zastosowanie.

Skąd pochodzi?

Olej kokosowyCzysty olej kokosowy pochodzi z tłoczenia miąższu kokosa. Na rynku dostępne są jego dwa rodzaje. Pierwszy to czysta postać oleju kokosowego, dostępny jako nierafinowany lub virgin. Ma on żółtawą barwę, mdły smak i bogactwo wartości odżywczych, ale dość krótki okres przydatności do spożycia. Aby nadać mu trwałości poddaje się go rafinacji w bardzo wysokiej temperaturze. Olej kokosowy rafinowany ma dłuższy okres przydatności, kremową konsystencję i białą barwę, ale jest pozbawiony niektórych wartości odżywczych i ma dodatek środków chemicznych użytych podczas rafinacji.

Gdzie można go spotkać?

Zdecydowanie olej kokosowy, to nie jest zło w czystej postaci. Był demonizowany przez zachodnich naukowców, jako źródło złego cholesterolu, jednak wbrew ich opiniom mieszkańcy wysp, gdzie olej kokosowy jest ważnym składnikiem diety, bardzo rzadko cierpieli na schorzenia sercowe. Jest bardzo przydatny i szeroko stosowany zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym jak nawet przy wyrobie świec. Jest świetnym produktem zastępczym dla wegan, gdyż jest to produkt czysto roślinny. W czym zatem można znaleźć olej kokosowy? W przemyśle spożywczym na pewno spotkamy go w czekoladach, często w margarynach a wiele piekarni i cukierni wykorzystuje go do wyrobu ciast. W postaci musu kokosowego można go wykorzystywać jako dodatek do deserów czy kawy. Olej kokosowy w atrakcyjnej cenie kupimy na stronie: https://ecospa.pl/kategoria/oleje-i-masla/olej-kokosowy.

Wykorzystanie oleju kokosowego w kosmetyce

Najczęstszym zastosowaniem oleju kokosowego jest umieszczanie go w kosmetykach. Jego pielęgnujące i nawilżające właściwości sprawiły, że jest fantastycznym składnikiem balsamów do ciała oraz masek odżywczych do włosów. Sprawdza się też przy demakijażu twarzy oraz jest dodatkiem do peelingów. Jego wybielające właściwości zostały wykorzystane w niektórych pastach do zębów, ale zaleca się też ssanie oleju kokosowego, aby przyspieszyć proces wybielania. Nie bez znaczenia jest też zapach. Olej kokosowy ma naturalnie przyjemny słodki zapach, który jest bardzo trwały zwłaszcza na skórze.

Jak ze wszystkim należy jednak zachować umiar. Stare powiedzenie, że co za dużo, to nie zdrowo zdecydowanie ma tutaj zastosowanie.