Patelnie żeliwne – kilka słów o najmodniejszej patelni na rynku
patelnia żeliwnaCoraz częściej na sklepowych półkach spośród wielu rodzajów patelni możemy zauważyć tą wykonaną z mocnego oraz solidnego materiału. Na to miano zdecydowanie zasłużyła sobie wszystkimi właściwościami, które ułatwiają nam przygotowywanie oraz serwowanie dań. Patelnia żeliwna, czyli inaczej patelnia cygańska to obecnie jedna z najmodniejszych patelni na rynku. Dawniej pojawiała się w kuchniach tradycyjnych oraz dzięki jej dużej wytrzymałości była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Co skrywa w sobie patelnia z żeliwa i dlaczego warto posiadać ją w swoim domu? O tym przekonacie się już w poniższym artykule.

Doskonałe przewodnictwo

  Nie ma lepszej patelni, która tak jak ta kumuluje ciepło na swojej powierzchni. To patelnia, która podczas smażenia oraz innej obróbki potraw zapewni stałą temperaturę jedzenia. Dzięki doskonałemu przewodnictwu ciepło równomiernie rozkłada się na powierzchni patelni. W ten sposób jest to doskonałe naczynie do utrzymanie stałej temperatury dań.

Wysoka odporność

  Przez żeliwo, czyli stop żelazowo-węglowy o wysokiej zawartości węgla, patelnia posiada większą odporność na rdzę. Między innymi przez to jest to doskonały nabytek dla osób, które niezbyt prędko wybierają się po nowe naczynia oraz narzędzia do kuchni. Patelnia żeliwna to długotrwała inwestycja o bardzo mocnej oraz solidnej konstrukcji. Na palniku są stabilne, dzięki temu trudniej o wypadek podczas kuchennych wojaży. Swoją funkcje sprawują przez wiele lat, gdzie nie ma mowy o zarysowaniu czy też jej uszkodzeniu podczas smażenia.

Idealna dla wyrafinowanych potraw

  Patelnia żeliwna nie tylko nadaje się do smażenia, ale i również do innych obróbek mięsa czy warzyw. Jej z głównych zadań jest duszenie mięsa, warzyw czy też innych dań. Ciekawostką jest to, że patelnia żeliwna dzięki naturalnym materiałom przyczynia się do charakterystycznego podkreślania walorów smakowych. Uzyskujemy to również dzięki temu, że tworzywo nie posiada sztucznych detergentów oraz substancji chemicznych. Jest to zatem patelnia dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy, którzy w kuchni poszukują czegoś więcej niż tradycyjny smak swoich potraw.

Utrzymanie czystości

  Smażenie na patelni żeliwnej jest bardzo wygodne, ponieważ danie nie przykleja się ani nie przypala na jej powierzchni. Z tego względu jest bardzo wygodna w utrzymaniu czystości, ponieważ nie wymaga od nas zdrapywania przypalonego jedzenia, czy też gruntownego szorowania. Polecamy ją dla wszystkich osób, które po zakończonym posiłku lubią szybko uporać się z kuchennym rozgardiaszem.